Четвер, 18 Квітня, 2024
Бiльше

    У Києво-Печерський лаврі агенти впливу Кремля узгоджують план дій щодо зриву візиту Варфоломія до України

    У понеділок, 22 лютого, у Києво-Печерській лаврі стартував так званий “Правозахисний форум” у вигляді з’їзду представників громад РПЦвУ, храми яких “захоплені ПЦУ”. Але насправді цей захід організований російськими спецслужбами та їх агентами впливу в Україні.

    Даний з’їзд входить до загального комплексу заходів, в рамках масштабної інформаційно-психологічної спеціальної операції (ІПСО), кінцевою метою якої є зрив візиту Вселенського патріарха Варфоломія до Києва на святкування 30-річчя Незалежності України, пише експерт Олександр Коваленко.

    Завдання конкретно цього з’їзду полягає в культивації та поширенні наративу про те, що ПЦУ “незаконно відбирає храми РПЦвУ”, тим самим влаштовуючи “гоніння братів по вірі”. Як “свідків беззаконня ПЦУ” до Києво-Печерську лаври РПЦвУ звезли близько 300 віруючих, нібито “постраждалих від гонінь”.

    Напередодні цього з’їзду на ПЦУ було здійснено кілька інформаційних атак, серед яких письмове звернення низки політиків і “діячів культури” України на ім’я Вселенського патріарха Варфоломія I з проханням відмовитися від візиту до нашої країни. Серед підписантів звернення опинилися як обкладений санкціями і відкрито названий агентом російських спецслужб депутат Андрій Деркач, так й ті, кому санкції ще “світять”: Нестор Шуфрич, В’ячеслав Піховшек, Володимир Моїсеєнко, Володимир Данилець та інші кишенькові діячі багатопрофільного пулу ОПЗЖ, читай – Росії.

    Цей лист був не першим вкиданням, що поширює класичний пропагандистський наратив РПЦвУ про “гоніння віруючих в Україні”, але одним з першим в рамках проєкту зі зриву візиту Вселенського патріарха.

    Те, що в рамках так званого “Правозахисного форуму” спробують видати за “гоніння” і “захоплення храмів”, в дійсності є законним і свідомим вибором громад про перехід до складу ПЦУ. При цьому думка священнослужителів даних храмів, які часто є представниками Московського патріархату, – не враховується, що так само є нормою закону.

    На сьогоднішній день в Україні не було здійснено жодного переходу храмів до складу ПЦУ з порушенням законодавства. Але, як годиться, при будь-якому такому переході присутні незадоволені. Найчастіше це священнослужителі МП і його коло відданих залицяльників.

    Саме на цій категорії громадян та розігруватиметься карта “гонінь” і “захоплень” без будь-яких юридичних обґрунтувань, а виключно на емоційній, популістській підоснові.

    Одним тільки “Правозахисним форумом” і резонансом по всім контрольованим проросійськими елементами інформаційним майданчикам дана кампанія з дискредитації України не завершиться. Мабуть, найперспективнішим і довгограючим напрямком даної ІПСО буде те, що митрополит Онуфрій може благословити присутніх на “особливі молитовні стояння” або, простіше кажучи, благословити протести.

    Небезпека таких “молитовних стоянь” полягає в тому, що в них братимуть участь найбільш фанатичні парафіяни РПЦвУ, готові стояти і в мороз і під дощем, до знемоги і виснаження, що буде регулярно давати їжу для ретрансляцій в інтересах гібридної пропаганди потрібної картини того, що відбувається. Але, справжній апогей може статися тоді, коли на учасників цих стоянь може бути здійснено напад деяких молодих, спортивних, радикально налаштованих осіб, яких тут же віднесуть до категорії “націоналістичних груп, найнятих ПЦУ”.

    Відомо, що низка організацій в Україні, що видають себе за патріотичні, давно знаходяться в прямій афіліації і на безпосередньому фінансуванні з боку агентів російського впливу в Україні. І саме їх можуть задіяти для демонстрації розгулу в Україні “радикалізму”, “фашизму” та інших класичних штампів, які дискредитують нашу країну.

    На сьогоднішній день дана ІПСО набуває в гібридному проєкті з розхитування України та дискредитації її на міжнародному майданчику одне з провідних місць і набуває стратегічного значення. А тому робота російських агентів впливу буде лише посилюватися.

    Найсвіжіше

    Популярне